duminică, 14 octombrie 2012

Un consum moderat de alcool = o viata lunga

Un consum moderat de alcool = o viata lunga!


Iata cinci motive pentru a a tine un toast:

Protejeaza inima

Vinul rosu a fost considerat de mult elixirul sanatatii inimii. Dar asta nu inseamna consumul unei sticle de Merlot. Consumul moderat poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu pana la 40%.
Motivul: Multe dintre beneficiile alcoolului pentru sanatatea inimii au de-a face cu pastrarea in limite normale ale colesterolului si de a reduce riscul atacului de cord.
Recomandari: Pinot Noir. Contine antioxidanti impotriva bolilor. Insa, retine. Pune un dop de pluta dupa ce bei un pahar, daca esti femeie, sau doua, daca esti barbat.

Inamicul burtii

Din cazul berii, corelatia se face cu burta … de bere. In cazul vinului, consumat regulat, poate deveni un soldat eficient in combaterea grasimii.
Motivul: Persoanele care au un consum moderat isi adapteaza mai usor metabolismul, decat cei care consuma ocazional un cocktail. De altfel, femeile care beau cantitati moderate de alcool tind sa manance mai putine alimente, in special carbohidrati.



Recomandari: Bere cu continut redus de alcool. Sorbind dintr-o sticla, este mai usor de evaluat consumul si de a-l tine sub control.


Reducerea riscului de diabet zaharat

O bautura pe zi tine diabetul departe? Surprinzator, poate ajuta. Un studiu releva faptul ca riscul de diabet de tip 2 scade cu 30%.

Motivul: Alcoolul creste nivelul unui hormon care imbunatateste sensibilitatea la insulina. Cu alte cuvinte, usureaza procesarea si folosirea glucozei ca energie. Acest lucru ajuta la reducerea cantitatii de zahar din sange.

Recomandari: Bloody Mary. O portie aduce antioxidantul licopen din sucul de rosii si ofera o inima sanatoasa.



Sporeste puterea creierului


Creierul tau este, probabil, familiarizat cu efectele negative ale consumului de alcool. Insa, o savurare inteligenta previne declinul cognitiv. Consumatorii moderati au fost cu 23% mai putin predispusi la dezvoltarea tulburarilor cognitive, boala Alzheimer si alte forme de dementa.

Motivul: In timp ce consumul moderat de alcool creste nivelul colesterolului, el poate imbunatati fluxul de sange la creier. Alcoolul ar putea "intari" celulele creierului, pregatindu-le sa faca fata tensiunilor majore de pe parcursul vietii, celule care ar putea duce la dementa.

Recomandari: Vin. Este mai benefic decat berea sau lichiorul pentru cresterea capitalului intelectual.

Ia-ti adio de la calculii biliari

In general, sunt formati de colesterolul intarit si pot provoca dureri sau crampe musculare. Remediul consta in putin alcool in dieta zilnica. Insa, consumul trebuie sa fie de 5 -7 zile pe saptamana, nu de 1 -2 ori.

Motivul: Persoanele supraponderale sunt cele mai predispuse la dezvoltarea calculilor biliari.

marți, 9 octombrie 2012

Cele mai scumpe 5 vinuri din lume!

Potrivit unui top realizat de editia electronica a revistei Forbes, cea mai scumpa sticla de vin din lume este un Chateau Lafitte (Bordeaux) din 1787 si costa… 156.450 $.
Pe locul 2 un Chateau d’Yquem 1787 (100.000 $), cel mai scump vin alb vandut vreodata in lume .
Pe locul trei in topul celor mai scumpe vinuri, se afla un Penfolds din 1951. Penfolds Grange Hermitage 1951 a fost cumparat in luna mai a anului 2004 cu suma de 38.000 de dolari. Acest vin este creatia indrazneata a lui Max Schubert, omul care a pus shiraz-ul australian pe harta vitivinicola a lumii
Locul patru este ocupat de un Cheval Blanc din 1947, din soiul Cabernet Franc, unul dintre cele mai pretentioase soiuri. Sticla de trei litri a fost vanduta in luna iulie a acestui an la o licitatie din San Francisco cu suma de 135.125 $.
Château Mouton-Rothschild 1945 este vinul care se afla pe locul 5 in topul celor mai scumpe vinuri. Casa Christie’s a vandut la licitatie in acest an, in Los Angeles, 6 sticle din acest vin cu suma de 345.000 de dolari, 28.750 $ pe sticla.

luni, 8 octombrie 2012

Sanatatea inimii si consumul de vin rosu


Sanatatea inimii si consumul de vin rosu


Potrivit numeroaselor cercetari stiintifice realizate in ultimii ani consumul moderat de vin rosu reduce riscul de aparitie de boli cardiovasculare. In ciuda numeroaselor cercetari stiintifice mecanismul prin care vinul rosu actioneaza era necunoscut. De curand au fost facute publice concluziile a doua studii care explica – fiecare din alt punct de vedere – felul in care consumul moderat de vin rosu reduce incidenta bolilor cardiovasculare.
Cercetatorii germani au studiat efectul pe care il are resveratrolul – un fitonutrient care se gaseste in pielita strugurilor de culoare rosiatica – asupra celulelor grase. Resveratrolul este un antioxidant puternic cu numeroase efecte benefice asupra sanatatii printre care si prevenirea aparitiei cancerului si a bolii Alzheimer. Resveratrolul se gaseste in cantitati ridicate in vin rosu datorita faptului ca pielita boabelor de struguri ramane in vin de-a lungul intregii perioade de fermentatie. Cercetatorii au descoperit ca resveratrolul a blocat dezvoltarea celulelor grase imature ceea ce a condus la afectarea abilitatii acestora de a functiona. De asemenea, au mai descoperit ca resveratrolul impiedica moleculele sa se transforme in grasime si ca afecteaza abilitatea celulelor grase sa comunice. Prin aceste efecte, resveratrolul intervine in modul in care organismul uman acumuleaza grasime si previne aparitia obezitatii care constituie un factor major de risc pentru aparitia de boli cardiovasculare.
Intr-un alt studiu – de aceasta data al cercetatorilor israelieni – s-a avut in vedere cum consumul de vin rosu afecteaza pozitiv sanatatea vaselor de sange. Ei au descoperit ca un consum regulat de vin rosu are drept efect imbunatatirea sanatatii celulelor care alcatuiesc peretii interni ai vaselor sanguine ceea ce conduce la ameliorarea circulatiei sanguine. Studiul a mai concluzionat ca vinul rosu ajuta la cresterea nivelului oxidului nitric la nivelul celulelor. Oxidul nitric semnalizeaza celulelor componente ale peretilor vaselor sanguine sa se relaxeze, contribuind de asemenea, la imbunatatirea circulatiei sangelui si la reducerea riscului de aparitie a cheagurilor de sange.
Desi inca nu au fost validate de alte cercetari stiintifice, cele doua studii furnizeaza noi directii in ceea ce priveste modul in care consumul de vin rosu contribuie la imbunatatirea sanatatii.
Cantitati importante de resveratrol nu se gasesc numai in vin rosu – el este prezent si in sucul de struguri, in afine si in ciocolata neagra. Include aceste alimente in meniul tau, alaturi de paharul de vin rosu din fiecare seara si sanatatea ta va avea de castigat. In ceea ce priveste cantitatea de resveratrol continuta, vinul rosu contine mai mult resveratrol decat vinul alb deoarece pielitele boabelor care-l contin sunt pastrate de-a lungul intregului proces de fermentatie.
Daca nu consumi vin rosu poti sa consumi struguri, afine si dude, resveratrolul din acestea fiind mai activ decat resveratrolul continut in suplimentele nutritive.

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Ghid de servire a vinului



Tu tii cont de reguli cand servesti vinul?

Vinul este arta, este prezent in cultura mapamondului in fiecare tara, face parte din istoria fiecarui popor. Cea mai veche atestare a productiei de vin se regaseste pe meleagurile Georgiei si Iranului in jurul anului 6000 i.e.n., insa exista dezbateri cum ca teritoriul Greciei ar fi fost prima zona viticola productiva. Exista chiar un raport al arheologilor care indica faptul ca prin 7000 i.e.n. chinezii faceau bauturi alcoolice fermentate din orez si struguri. De-a lungul timpului vinul a capatat o notorietatea extraordinara, cu atat mai mult cu cat era acceptat de biserica, si calugarii francezi erau cei care produceau cele mai bune vinuri din lume, depozitandu-l in pesteri pentru a-l lasa la invechit.
Vinul are destul de multe reguli, mai ales cand vorbim de productie, dar si de asortarea lui la felul de mancare potrivit. Mai jos iti oferim un ghid in acest sens, iti vom povesti care sunt felurile de mancare care merg cu vinul rosu si cele care merg cu vinul alb, alcatuind in acelasi timp un glosar de soiuri de vin, apoi vom invata despre temperatura la care vinul trebuie servit si paharele recomandate, sfaturi care iti vor veni in ajutor oricand vei vrea sa impresionezi cu o masa eleganta.
Inainte de a intra in detalii, trebuie sa retii doua reguli generale, care au trecut testul timpului in ceea ce priveste vinul:

1. Asorteaza vinul rosu la carnea rosie (porc, vita) si vinul alb la peste si carne de pasare.
2. Uita de prima regula cand preferinta personala este mai importanta. Vinul are capacitatea de a se potrivi la orice fel de mancare. Regulile de asortare stricte exista pentru a excela gustul mancarii si savoarea vinului.
VINUL ROSU
Vinul rosu vine in diferite nuante, si este mult mai puternic decat cel alb. Astfel, putem sa admiram soiuri de vin de un rosu purpuriu, rosu sangeriu sau rosu curat si intens. Curiozitatea sta in faptul ca nuanta de rosu a vinului provine din pigmentii localizati in exocarp, coaja strugurelui nu in miez si culoarea lui depinde atat de procesul de vinificare - de timpul in care mustul sta in contact cu coaja, proces numit macerare, de cantitatea de acizi din vin cat si de calitatea butoaielor.

Iata cele mai importante soiuri de vin rosu si felurile de mancare care se asorteaza cel mai bine cu ele:
Barbera - este un vin rosu care provine din Italia, cu accente pamantii fara prea multe arome. Se asorteaza cel mai bine cu antipaste, carpaccio, mezeluri, paste cu sos de tomate sau legume, pizza, carne de iepure, carnati de vita, musaca.
Cabernet Franc - provine din rosu de Bordeaux si este varul Cabernetului Sauvignon, avand o aroma de cirese si fructe de padure cu note cretate. Se asorteaza cel mai bine cu pateuri si mancaruri pe baza de cous-cous.
poza vin rosu cu preparat culinar

Cabernet Sauvignon - regele vinurilor rosii, acest vin s-a nascut pe meleagurile din Bordeaux. Un picut aspru la tinerete, are capacitatea ca la maturitate sa nasca arome uimitoare. Savoarea lui este complimentat si complimenteaza orice carne la gratar (pasare, vita, rata, miel) sau in mancaruri mai complexe, ciupercile, branza de capra si de oaie, ciocolata si fructele de padure.
Malbec - alt vin care provine din Bordeaux, dar pe care il gasim produs si in zone precum Valea Loarei, Cahors, zonele mediteraneene si California, dar si in Argentina. Strugurele are o aroma delicata, fructata, cu nuante de prune si fructe de padure. Se asorteaza cel mai bine cu mancarurile pe baza de carne rosie.
Merlot - desi initial era un soi de struguri de amestec, in ultimii 20 de ani a capatat prorpia lui identitate. Are arome ierbale si fructate, similare cu cele ale Cabernetului, si este complimentat de aceleasi feluri de mancare, la care se mai adauga si carnea de peste, in special de ton, dar si mancarea chinezeasca puternic condimentata.
Pinot Noir - este cel mai seducator vin rosu, fiind simbol al acestuia. Mai delicat decat Cabernetul, acesta are o bogatie si o intensitate a gustului deosebita si un aspect ca de catifea. Se asorteaza excelent cu pestele, mai ales somonul, cu fructele de mare, cu preparate pe baza de carne de pasare, oaie, produse vanatoresti, foie gras, si toate tipurile de branza.
Syrah - un soi de struguri care s-a nascut in Côte Rôtie din Franta, Syrah produce un vin foarte aromat, cu accente carnale, afumate, condimentate si piperate. Vinurile mai usoare se asorteaza cu preparatele de bistro, insa cele mai puternice acompanieaza perfect preparate pe baza de carne de miel si vanat si branzeturile frantuzesti.
Zinfandel - un amestec de soi italian cu soi croat, acest vin are nuante piperate, musculate si taioase. Se potriveste cel mai bien cu sosurile de tomate si pastele, cu pizza, curry si branzeturi uscate.


VINUL ALB

Delicat sau puternic precum un gladiator, vinul alb se asorteaza cel mai bine cu preparate usoare pe baza de carne de pui, peste sau curcan. Insa poti sa servesti un Riesling dulce cu un preparat foarte condimentat sau un Vin Gris cu un preparat mexican iute. Desi nu sunt la fel de complexe precum soiurile de vin rosu, vinurile albe pot sa alinte papilele gustative la fel de bine, daca sunt asortate preparatului potrivit.
poza soiuri de vin alb

Chardonnay - cel mai popular vin alb, este fructat, rece si usor de baut. Producatorii sunt impartiti in doua, cei care evidentieaza aroma fructata si cei care insista si pe aroma aspra de butoi, care ii ofer un gust mai untos. Este gustos asociat oricarui preparat pe baza de branza, oua, peste sau pasare, fructe de mare, salate de paste, preparate tailandeze si mexicane.
Chenin Blanc - este o varietate de struguri care produce vinuri uscate, cu arome fructate si dulci. Provin de pe Valea Loarei din Franta, mai precis Muntele Chenin din Tourraine. Se asorteaza excelent cu branzeturile si salatele, cu fructele de mare si mezelurile crud-uscate.
Pinot Blanc - ca si fratele sau rosu, si acest soi de vin este seducator si se potriveste foarte bine cu foarte multe feluri de mancare. Dintre fructele de mare, crevetii si scoicile, pestele afumat si stridiile sunt cele care il complimenteaza cel mai bine. Dar la fel de bine se potriveste si cu pastele cu crema de branza, cu legume, cruditati, prosciutto, salata de pui, preparatele chinezesti sau mexicane.
poza vin alb cu preparat culinar

Pinot Grigio/Gris - provine din Italia si este un vin cu un buchet floral si bogat, avand nuante de un alb-gri-portocaliu, in fucntie de aciditatea lui. Poate fi usor aspru si acid, dar dulce. Se potriveste cel mai bine cu preparatele pe baza de somon, scoici, stridii, antipaste si preparate chinezesti condimentate.
Riesling - un alt vin aromat care este foarte popular, Rieslingul provine din Alsacia si poate sa fie o varianta mai proaspata pentru Chardonnay/Sauvignon Blanc. Mai putin condimentat, acest vin se bazeaza pe aromele sale subtile. Se potriveste excelent cu preparate pe baza de pui, peste alb, peste afumat, fructe de mare, pateuri, preparate tailandeze, mexicane si chinezesti. La un Riesling dry merg bine salatele de paste, preparatele din iepure, carnatii, pe cand la un Riesling semi-dry mezelurile, prosciutto, sparanghelul, curry si sushi sunt mai potrivite.
Sauvignon Blanc - despre el se spune ca este Chardonnayul saracului. Este produs in mod similar insa cu reducere la jumatate a costurilor. Acest vin are numeroase identitati in aroma, care varieaza de la un vin alb, ierbal si curat la un vin mai plin, conturat de butoaiele de stejar. Isi face excelent treaba daca este asortat la arome puternice precum branza de capra sau salata de ridiche neagra. Insa se potriveste si cu preparate pe baza de peste, fructe de mare, paste cu fructe de mare, salata de paste, salata Nicoise, sparanghel, foie gras, curry.
Viognier - cel mai aclamat vin alb de pe taramuri franceze, Viognier este un vin extrem de aromat, cu o gama de arome ce poate include note de piersica, caisa, nectarine, lichee, mosc si note florale. Fiind foarte aromat este mai greu de asortat cu mancarea, insa se completeaza bine cu homarul, crabul si pestele, dar si cu paste cu legume.

TEMPERATURA DE SERVIRE A VINULUI

Majoritatea oamenilor cred ca vinul, mai ales cel rosu, trebuie servit la temperatura camerei. Insa aceasta expresie s-a dezvoltat pe baza locului de depozitare - pivnita, care are o temperatura normala de 8 grade Celsius.
Vinurile albe mai delicate trebuie servite la o temperatura minima de 7 grade Celsius, daca sunt mai reci de atat, aroma lor va fi diminuata.
Vinurile albe mai puternice, cu un buchet foarte bogat si vinurile rosii mai delicate trebuie servite la o temperatura de 10 grade Celsius.
Vinurile rosii cu un buchet complex trebuie servite la o temperatura de 15 grade Celsius, o temperatura mai scazuta de atat, mai ales in cazul lor, ofera un gust neplacut, usor iute.
Regula: Tine intodeauna paharul de picior, nu de cupa. Astfel, daca vinul este servit al temperatura potrivita, risti sa il incalzesti pra mult cu mana pe cupa si sa ii deteriorezi gustul.

PAHARELE PENTRU SERVIREA VINULUI

Gustul vinului poate fi influentat chiar si de forma paharului si, bineinteles, si aici exista cateva reguli, daca vrei cu adevarat sa impresionezi.
Vinul rosu se serveste in pahare caracterizate de cupa rotunda si plina care creste rata de oxidare, si automat sculpteaza savoarea complexa a acestuia. Exista doua tipuri de pahare de vin rosu:
Paharul Bordeaux, care este destinat vinurilor puternice si foarte aromate, directionand vinul spre baza guriiPaharul Burgundy, care este destinat vinurilor rosii cu o savoare mai delicata, directionand vinul pe varful limbii
poza pahar de vin rosu Bordeauxpoza pahar de vin rosu Burgundy

Vinul alb poate fi servit in pahare foarte variate ca forma si marime, de la cupa de sampanie ingusta si delicata la paharele late folosite pentru Chardonnay. Se aplica aceeasi regula: pahare mai pline pentru vinurile puternice si pahare mai inalte si mai inguste pentru vinurile mai delicate. Diferenta dintre paharele de vin rosu si cele de vin alb, este ca acestea din urma au gura mai ingusta pentru ca vinurile albe se oxideaza mai repede.

poza pahar de vin albpoza pahar de vin albpoza pahar de vin alb

CLASIFICARI

Exista cateva reguli si norme care clasifica tipurile de vin, ele fiind cele care deosebesc si disting calitatea. Astfel, vinurile pot fi clasificate pe zone, multe zone castigand un renume international deosebit in productia de vin. Cele mai recunoscute sunt Bordeaux, Rioja, Chianti, Toscana in Europa, dar si Napa Valley in California, Barossa Valley in Australia, Central Valley in Chile, Vale dos Vinhedos in Brazilia. Vinurile pot fi clasificate si dupa soiul vitei de vie (Pinot Noir, Merlot, etc.). Franta este cea care a impus o clasificare a calitatii, incepand cu cea mai de jos - Vin de Table (vin de masa), apoi Appellation d'Origine Vin Délimité de Qualité Supérieure (AOVDQS) si cea mai de sus Appellation d'Origine Contrôlée (AOC).










sursa:
http://www.divahair.ro/lux/ghid_de_bune_maniere:_reguli_de_servire_a_vinului!

vineri, 5 octombrie 2012

Magazin online de vinuri internationale si romanesti!

www.vinotecata.ro

Bine ati venit pe blogul vinotecata.ro,


Dorinta noastra este sa fim sursa de incredere pentru cei pasionați de vin!

Ne straduim sa va oferim o selectie de vinuri cat mai mare, preturi mici, livrare convenabila și informații care sa vă ajute să vă bucurați de vin cu încredere.

Speram sa va bucurati de vinurile achizitionate,


Cu stima,
Echipa VinotecaTa.ro